објектив

Бајковита оаза у пустињи Перуа

1516

Само осам километара јужно од града Ица у јужном дијелу Перуа налази се бајковито сеоце Хуакачина, малена оаза са популацијом од свега стотинак сталних становника.

Наизглед усамљено, село Хуакачина је заправо само осам километара удаљено од града Ица, чија популација броји око 220.000 становника. Подигнуто око мале лагуне, са динама које се протежу и неколико стотина метара у висину, ово село представља праву туристичку атракцију за љубитеље борда и вожње по пијеску.

Четрдесетих година прошлог вијека, Хуакачина је била популарно спа одмаралиште за богате Перуанце који су ту тражили лијек за реуму, артритис, астму и бронхитис. Наиме, локална легенда каже да језеро има љековите моћи и да помаже при лијечењу различитих врста болести.

У педесетим годинама прошлог вијека туристичка атрактивност Хуакачина почела је да опада и неколико деценија је била готово напуштена. Ипак, туризам је поново процвјетао крајем миленијума када су бројни инвеститори почели да улажу.

Временом су се изградили бројни ресторани и хотели, а посјетиоци данас могу да испробају и сурфовање на пијеску или да уживају у спектакуларном погледу заласка сунца иза пјешчаних дина.

Извор: National Gographic