афера која је уздрмала свијет

И Ана Коларевић у ‘Рајским папирима’!

2790

У претрази база података Међународног конзорцијума истраживачких новинара (ИЦИЈ) у вези са афером „Рајски папири“ приликом претраге појама „Montenegro“ као резултат се добија текст о сестри Мила Ђукановића Ани Коларевић

Како се наводи на сајту ИЦИЈ Ана Коларевић, некада Ђукановић, сестра је Мила Ђукановића, који је био на власти од 1991. до 2016. године, као премијер или председник Црне Горе. Породица се сматра једним од најбогатијих у земљи, подсећа ИЦИЈ.

Коларевић, иначе правник, имала је више од 3,5 милиона долара у акцијама и некретнинама 2009. години, према истрази које је у то време водио Међународни конзорцијум истраживачких новинара и Центар за истраживачко новинарство у Босни и Херцеговини.

Коларевић је била акционар „Ранин доо“, фирме регистроване на Малти 2012. године, када је њен брат Мило Ђукановић поново изабран за премијера.

Према извештајима српских медија, „Ранин“ посједује фирму „Сербијан никл“, рударску компанију која је 2012. години планирала да уложи око 1,4 милијарде долара у истраживање никла.

Према подацима из регистратора са Малте из 2012. и 2015. године, више од 90 одсто пословних интереса „Ранин“ били су „изван Малте.“ У октобру 2015, Коларевић је продала пола акција „Ранина“ извршном директору „Сербијан никла“ Радомиру Вукчевићу, који ју је замијенио као директора компаније.

Документи показују да су Коларевић и Вукчевић такође директори „Ruukki International Ltd“, малтешке испоставе једне финске компаније која је специјализована за рударство и обраду минерала. У октобру 2017, компанија је наведена као затворена.

Коларевић је рекла да је она кратко у управљачкој структури компаније ,,Ранин“ и да компанија и партнери нијесу остварили никакав профит. На питања о „Ruukki International Ltd“ није одговорила.