ЂЕТИЋИ У ПАРЛАМЕНТУ

Али Баба и 42 посланика!

5432
Фото: Преузето са сајта Скупштине ЦГ

Тешко је замислити да у 21. вијеку, у држави која претендује да буде чланица ЕУ, влада такво једноумље у Парламенту. Највиши законодавни орган у држави је у рукама предсједника ДПС-а Мила Ђукановића и 42 посланика…

Посланици Скупштине Црне Горе су са 42 гласа усвојили измјене Закона о високом образовању… са 42 гласа  Закон о извршењу Одлуке Уставног суда број 6/16 (читај: укинули накнаде мајкама са троје дјеце)… са 42 гласа Закон о социјалној и дјечијој заштити… са 42 гласа Закон о јавним набавкама… са 42 гласа Закон о буџету Црне Горе… са 42 гласа Закон о забрани дискриминације… са 42 гласа Закон о порезу на непокретности… са 42 гласа  Закон о заштити културних добара… са 42 гласа Закон о зарадама запослених у јавном сектору…  са 42 гласа Закон о измјенема и допунима Кривичног законика Црне Горе… и још неколико измјена разних закона… опет, са 42 гласа! И, наравно, укинули имунитет лидеру Покрета за промјене, Небојши Медојевићу, са 42 гласа!

Тешко је замислити да у 21. вијеку, у држави која претендује да буде чланица ЕУ, влада такво једноумље у Парламенту. Највиши законодавни орган у држави је у рукама Али Бабе и 42 посланика. Мислили сте да ћу да напишем: 42 „разбојника“. Не, ти људи у Скупштини више личе на кинеске роботе који су програмирани да притискају само ЗА (зелено), а могуће је да тиме прикривају неко разбојништво ван Скупштине.

Али Баба је, наравно, шеф ДПС-а, Мило Ђукановић, а и пристаје му то име пошто често у последње вријеме, па и ових дана, борави у Дубаију и сличним егзотичним дестинацијама. Иако више није ни на једној државној функцији, сва власт је у његовим рукама, па и она 42 зелена тастера у Парламенту!

Јуче је у Скупштини један од посланика ДФ-а, Славен Радуновић, у обраћању младом колеги из ДПС-а рекао да је расправа са њим чисто губљење времена, јер не постоји ништа што он може рећи, а да млађани колега промијени унапријед наметнуто (од шефа партије) мишљење. Тих пар Радуновићевих реченица оголило је истину, оголило је већ огољени Парламент.

У црногорској Скупштини не постоји неизвјесност. Све се унапријед зна. Сви исто мисле. Не постоји дискусија, расправа, дијалог. Нико, ни симболично, да одглуми неко супростављање. А све се одвија под плаштом ,,демократије“.

Контролисана демократија у скупштинским клупама није нов појам, траје већ три деценије. Може се рећи да црногорски Парламент није отишао ни корак даље од страшног комунистичког једноумља.

На сателитске партије у Скупштини, не бих трошила ријечи, јуче су показали да су обичне слуге без достојанства. Они само умију добро да тргују са великим играчима, да се шлепају уз власт која им увијек гарантује пар удобних фотеља.

Црногорска Скупштина је Перпетум мобиле, једном покренута ,,машина“ која се никад не зауставља, а не троши никакву енергију и не супроставља се Господаревим законима. Пардон, Њутновим законима.

Обичним грађанима, са трунком свијести и савјести, дјеловање 42 посланика Скупштине изазива гађење и осјећај стида. Зар 42 пунољетна, зрела, школована лица немају своје ЈА? Какву то поруку шаљу младим људима? Да је неприродно имати свој став и мишљење, а природно бити у удобној фотељи и узимати хљеб хиљадама грађана своје државе и кројити нечију судбину на најподлији начин.

Али, драги посланици, није природно бити нечовјек кад нас је Бог створио људима. Једноумље је опасна болест која затвара ум и срце, а човјек затвореног ума и срца – ради само оно што мора. Гласа ,,зелено“.

За крај ћу цитирати Његоша, јер ко је боље од њега описао све што се стољећима дешава у Црној Гори: ,,Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека!“