суђење за ,,државни удар"

АДВОКАТ ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Судија Мугоша константно крши Закон о кривичном поступку!

409

Не можете да нам укините право да приговарамо на питања тужиоца, то право постоји у свим правосудним системима„, рекао је адвокат Горан Петронијевић обраћујући се судији Сузани Мугоши. Она је после тога затражила паузу и донијела одлуку да остаје при томе да не дозволи приговоре на питања, позивајући се на члан 342. Закона о кривичном поступку у коме се каже да судија неће дозволити питање које се не тиче оптужнице, што је изазвало рекацију адвоката Петронијевића који је казао да то није спорно али да не искључује право адвоката да стављају приговoре на питања друге стране.

„Судско вијеће је суспендовало Закон о кривичном поступку!“, рекао је адвокат Душан Радосављевић.

После тога у судници се појавио оптужени Богољуб Ђорђевић, који је већ 11 мјесеци заточен у Спужу, и рекао: „Моја једина истина је да немам никакве кривице. Комшија Драган Максић ме замолио да пођемо у Подгорицу на неки четнички скуп, и платио ми све трошкове. А мени је то добро дошло да посјетим манастир Острог, да се помолим за своје здравље и за душу своје страдале ћерке. У Подгорици нисмо никог срели цијели дан, нити нам се ико јавио, а увече нас је полиција ухапсила.“

Тужилац Саша Чађеновић је почео да испитује оптуженог Богољуба Ђорђевића, постављајући му више питања о Четничком покрету, на шта је реаговао адвокат Мироје Јовановић тражећи да се испоштује Европска конвенција о људским правима. И то је судија Мугоша одбила, после поновне паузе.

„Питања тужиоца су као из филмова после Другог свјетског рата“, истакао је адвокат Јовановић. „Удружење Свесрпски четнички покрет је уредно регистровано у Србији и није ниједном одговарало за било које дјело.“

Раније јутрос, адвокат Мироје Јовановић је казао да нико није питао ни Дикића ни Јовановића како се осјећају. „Да ли сте уочили колики ожиљак човјек има од пресјечених вена?“, питао је Јовановић додајући да му је јако непријатно што то мора да изнесе. Он се бунио зашто је морао суду да у списима постоји документ који показује да он није излазио из Србије. Јовановић сматра да је испитиван човјек који није процесно способан и да сваки правник прецртава након што се чује оно што је оптужени Милош Јовановић причао. „На моменте је изгледао горе и од Дикића“, указује адвокат Јовановић.

Јовановић је нагласио да до сада није био у прилици да види да суд тако крши права одбране и да је све то само увод да се не дозволи постављање питања свједоцима сарадницима која би довела до разрешења случаја.

Адвокат Милан Петровић казао је суду да су доставили налаз здравственог стања Братислава Дикића са ВМА, те да у налазу стоји да је хирурша интервенција хитна. Тражи да се Дикић хитно подвргне интервенцији, како би му се „спасио живот“.

Оптужени Дикић казао је да је тачно да трпи болове, да је примио терапију и да није спавао, али тражи да се суђење не одлаже данас.

Адвокат Дикића Горан Петронијевић моли суд да озбиљно узме у разматрање захтјев о одлагању суђење и операцији Дикића.

„Ради се о озбиљној болести, што је суд могао да види из документације. Сматрамо да се овдје не ради о мјесецима, већ можда недјељама или данима“, казао је Петронијевић.

Суд констатује да ће затворски доктор упутити Дикића у јавну здравствену уставнову у којој постоје одговарајући услови за његово лијечење. Суткиња Мугоша је додала да ће налазе достављене суду прослиједити ЗИКС-у и предсједнику суда.

Адвокат Петровић изјављује да суд крши право на одбрану и не дозвољава одбрани да поставља питања. „Суд се ставља на страну тужилаштва и крши права на одбрану.“

Адвокат Петронијевић наводи да је суткиња забранила свако питање, што сматра непотребним.

„Намјера одбране је била да се он испитује на основу чињеница које је изнио у одбрани“, наводи Петронијевић, „Намјера није била да се предочава документ, већ да се пита на основу записника.“

Петронијевић каже да постоји сумња на компромитацију свијести Јовановића. „Штитио се само дио његовог исказа који подупире исказ свједока сарадника. Лице под оваквом сумњом би хитно требало да се подвргне љекарском прегледу и вјештачењу. Овакво лице може бити потпуно неурачунљиво, привремено неурачунљиво у вријеме чињења кривичног дјела тј. кривично неодговорно, затим дјелимично неурачунљиво, смањеног степена урачунљивости у вријеме извршења кривичног дјела и током главног претреса“, објаснио је Петронијевић.

Указао је да сматра да је ускраћивањем одбране Јовановићу нанијета штета поступку.

Адвокат Крковић је казао да „смо сви били свјесни стања Јовановића“, али да суд није хтио да му помогне. Он је протестовао због тога што ни данас није дозвољена публика.

Адвокат Медојевић је казао да је основна примједба да окривљени Јовановић није ни износио одбрану, већ је говорио као свједок оптужбе, остављајући утисак да је унапријед припремљен. „Ово је био живописан покушај да се исконструише некаква веза политичког савеза Демократски фронт са овом бизарном причом. Чињеница да је окривљени навео да је добио цједуљицу са адресом Улица Војислава Грујића што је адреса Нове српске демократије и ДФ са које су се преселили барем годину прије у Херцеговачку указује на двије ствари: да ДФ са овом фарсом нема никакве везе, а да аутори који су овај податак преузели са интернета нису појма имали гдје се ДФ налази“.

Адвокат Булатовић је казао да је противрјечан исказ Јовановића и да он цијени да није истинит. Он је подсјетио да нема евиденције да је Јовановић тих дана излазио из Србије. Булатовић сматра да је Јовановић уведен у случај да би пружио потпору исказу свједока сарадника. Он наводи да се у часовима када је Јовановић стигао, није могло да се купи оно што му је потребно за извршење кривичног дјела за које је ангажован.

Наставак суђења је заказан тек за 20. септембар, да би се у међувремено испитало здравствено стање оптуженог Братислава Дикића.