ДЕСТИНАЦИЈЕ ИЗ СНОВА: Истанбул

7000 година на седам брежуљака

1177

Без обзира на то колико сте земаља и градова посјетили, ако нисте видјели Истанбул, древни град на Босфору, чија је историја дуга више од седам хиљада година и који је, до Ататурка 1923. године, промијенио око 150 имена – нијесте видјели ништа

Цариград, Константинопољ или Истанбул је град у којем се културе сударају: град у којем ћете наћи непроцјењива богатства, али ћете исто тако бити згрожени сиромаштвом. У почетку је то било само једно сеоце на граници између Азије и Европе које је доминирало Босфорским мореузом, али је од њега 2. маја 330. године, цар Константин направио други главни град Римског царства у који је преселио двор и управу.

Тако је настао Константинопољ – необична бајка, луда идеја римских царева који су прихватили хришћанску вјеру. Њихова идеја је била да створе нову државу која је требало да се окрене Истоку и одвоји од Запада. Као неосвојива тврђава против варвара и упориште на мору и копну, на раскршћу путева између Европе и Азије, Средоземља и Црног мора, Константинипољ се све више ширио и стицао углед и благостање, које је више потицало од Парћана и Сасанида, него од Латина.

Колико је вјекова трајао сјај ове краљице из хиљаду једне ноћи? Као једина свјетска сила у 5. вијеку, Византијско царство траје хиљаду година, односно дуже од Рима, све до драматичне и судбоносне 1453. године у којој је након турског освајања Константинопоља, дошло до пада царства.

Некадашњи Константинопољ, данашњи Истанбул је град у којем живи око 15 милиона становника. Сваког мјесеца посјети га милион туриста. Главна је лука за Блиски исток и Црно море. То је град који спаја два континента и због тога је главно трговачко и саобраћајно чвориште Истока. Кроз Босфор и Дарданеле дневно може пловити свега 80 бродова, тако да неки бродови чекају и по неколико дана у реду за пролаз.

Поглед са обале Босфора

У овом граду постоје различити начини размишљања и живота. С једне стране можете видјети потпуно замотану жену која хода иза свог мужа, а с друге стране модерну европску жену. То зависи од четврти. Док се у старим дјеловима града, попут Султанахмета и Бајазита, често види традиционалан начин одијевања, у модерним дјеловима, попут Таксима и Левента , осјећате се као да сте у било којем европском граду.

Истанбул је град са преко 300 џамија, док у школама у једној учионици сједи по 70 ученика. Тако да, без обзира на демократију која влада у држави, џамија и даље остаје најважнија институција.

Капали чаршија најпознатија је градска, а и једна од најпознатијих пијаца на свијету. Злато, одјећа, сувенири, копије свих познатих фирми сатова, теписи, те покоји прави антикни комад – прави су мамац за наивне туристе.

Капали чаршија

Топкапи Сарај – на врху полуострва доминира морским путевима. Једино мјесто које вам пружа прави увид о животу на двору у Отоманском царству. Палата султана у којој је живио владар са својим харемом, слугама и дворском свитом. Дио баснословног блага је изложен у посебној просторији.

Топкапи Сарај

Долмабахче палата је такође саграђена за султана и његов харем на обали Босфора. Тврди се да је један од најбогатијих и најљепших двораца на свијету, према којем чак и Версај изгледа као скромни љетњиковац.

Долмабахче палата

Плава џамија султана Ахмеда, дјело великог архитекте Синана, завршена 1616. Године, зауставља дах. Чак и добром познаваоцу те архитетктуре, навиру нова сазнања. Назив је добила тек после рестаурације, кад је на мозаицима превладала плава боја.

Плава џамија

Света Софија (Аја Софија), базилика о чијој су историји написани бројни докторски радови. Саграђена на темељима паганског храма, па старих базилика похараних пожарима, потресима, сукобима. Нестале су све раније базилике, а онда је саграђена та, какву још свијет није видио.

Света Софија

У унутрашњости, у том великом простору који ни једним чулом не можете савладати, блистају мраморне инкрустације и мозаици. Зраци сунца улазе кроз бројне прозоре у бази куполе, полукуполама и импорама. Та мрежа свјетала која сијају и у најскровитијим угловима Аја Софије, онемогућава њено фотографисање у правом свијетлу. ,,Мистерија је пронашла своју архитетктуру“, рекао је за Аја Софију чувени Андре Малро.

Као и сваки други град, Истанбул има свој ноћни живот. С једне стране имате трбушне плесачице, а с друге модерне диско клубове. Најпознатији туристички локали гдје, уз скупу вечеру, можете видјети трбушни плес су Орјент Хаус, Кервансарај и Галатасарај торањ.