Бисери мудрости

ЕПИСКОП НИКОЛАЈ: Свјетлост долази са Истока!

6567

 

Хиљадама година тражена је свјетлост на Истоку. Најмудрији Грци доказивали су своју мудрост цитатима источњачким. И нико код старих Грка, почев од Талеса до Платона, и од Херодота до Ксенофона, није за мудраца сматран, ко није био пропутовао Исток.

Средњовјековна Европа, насељена варварима с крвожедним друидским идолопоклонством и скитским полуљудима, почиње своју поносну историју тек од онога часа када се витлејемска звијезда зауставила над њеним зверињаком, и кад је својом благом, божанском свјетлошћу обасјала њену мрачну пећину.

Историја европска почиње управо с доласком Христа у Европу. Дотле није било историје, дотле је било само комешање људских бића у Европи.

Извор праве вјере увијек се тражио само у Азији. Све свете књиге тамо су написане. Сва крупна вјерска предања отуда датирају. Сва подлина документа тамо су се налазила. Све богове дала је Азија, Европа ни једног. Индија је дала Буду, Арабија Мухамеда, Палестина Исуса. У Азији се увијек вјеровало да је човјек произашао од Бога.

Европа се налази данас у једном мрачном, и прљавом, и загушљивом тунелу. Њена гордост сломљена је њеним безумљем. Велика грешница да ли ће бити покајница? Да ли ће она, горда госпођа, моћи клекнути у прашину, као Марија Египатска или света Евдокија, пред једног азијског бога, пред највећег од свих – пред Исуса?

Могла или не могла, Европа ће морати опет сада, на свршетку своје историје, потражити свјетлост на Истоку, као што ју је тражила и на почетку. На Истоку, велим, јер нигдје је иначе нема, нема. Свјетлост европска и американска то је блистање гвожђа, то је блистање ствари а не душа. Једна једноставна свјетлост потребна је свијету, а то је свјетлост с неба, свјетлост божанска. Таква свјетлост увијек је свјетлила само с Истока.

Али не са садашњег, наркотичког и клонулог Истока. Садашњи Исток је само блиједа успомена некадашњег Истока, само посмртни покров његов. Стари, живи Исток, Исток Арапа, Индуса и израиљаца, јесте Исток небесне, божанске свјетлости, Исток богова и божанских пророка. Од тога Истока још једном ће гранути свјетлост над Европом, крвавим континентом гвожђа и дима.

Христос је рекао да ће доћи на облацима. Васкрсли Бог љубави и милости из Азије, који је у Европи мртав, оживјеће и рећи ће Европи да се дигне из марка у који је сама себе потопила. Рећи ће јој: „Ја сам свјетлост свијету!“