Мирсад Кандић био један од најважнијих оперативаца Исламске државе

ЕКСКЛУЗИВНО: Главни оперативац ИСИЛ-а је из Метеха код Плава!

2349
Џејк Биларди, најпознатији бомбаш самоубица, којег је регрутовао Мирсад Кандић

Мирсад Кандић је био један од најважнијих оперативаца Исламске државе, који је несметано мјесецима живио у БиХ, док није недавно ухапшен и изручен Америци. Његова породица живи у Пећи, гдје се доселила из Метеха код Плава. Приликом привођења код себе је имао црногорске документе на име Един Радончић, сазнаје „Седмица“

Мирсад Кандић (36), којег су САД годинама тражиле због повезаности са терористичким активностима и којег је БиХ у уторак изручила САД-у, ухапшен је још у јуну ове године у Сарајеву. Извор из врха безбједоносних агенција у БиХ појаснио је да је ријеч о особи која се високо котира у терористичким круговима, а ФБИ већ годинама о њему води истрагу.

Кандић је био један од најважнијих оперативаца Исламске државе, шеф њихове обавјештајне службе и један од најтраженијих терориста на свијету, који је несметано мјесецима живио у БиХ.

Он је у ИСИЛ регрутовао око 20.000 терориста са Запада, укључујући и једног од најпознатијих бомбаша самоубица, Џејка Билардија, познатог као Џихади Џејк. Биларди је био Аустралијанац којег је Кандић регрутовао преко WhatsAppa и представио се као Абу Кхалед Ал Турки.

Кандић је с њим комуницирао од августа 2014. до почетка 2015. године у том је периоду Биларди кренуо према Истанбулу. На аеродрому га је дочекао Кандић и пребацио у Сирију, те му предложио да промијени идентитет, па га је пребацио под именом Абу Абдуллах ал-Аустрали.

Кандић је наставио с њим одржавати контакт и након што је Биларди остао у Сирији, те га је подржавао у намјери да одради самоубилачки напад. Биларди се разнио у марту 2015. године, ауто-бомбом у ирачком граду Рамади. Вијест о његовом самоубилачком нападу Кандић је објавио на свом профилу на Твитеру, пишу медији у БиХ. Уз објаву је ставио и задњу Билардијеву фотографију која је настала док је сједио у аутомобилу пуном експлозива.

Од тада је Биларди познат као Џихади Џејк, а Кандић је и службено постао један од најважнијих људи Исламске државе. За себе је говорио, пише Журнал, да је „шеф границе између Турске и Сирије“.

Кандић је лично јконтактирао особе из Европе, САД, Велике Британије и Аустралије и давао им упутства како могу доћи на територију Сирије. Организовао је прелазак за 20.000 људи, а свима је савјетовао да се у Исламску државу пребацују преко Турске, а не Саудијске Арабије и Ирака.

За своје је акције користио лажне идентитет, а регистровано их је чак 11. Боравио је у Турској, Албанији, Бугарској, Њемачкој, Ираку, Сирији и на крају у БиХ гдје је боравио од јануара ове године.

Безбједоносне службе су га лоцирале захваљујући телефонској картици купљеној у Уједињеним Арапским Емиратима, коју је користио приликом доласка у БиХ и тада је кренула потрага за њим.

Приликом привођења код себе је имао црногорске документе на име Един Радончић, а претпоставља се да је у БиХ ушао с пасошом Украјине на име Иван Поповић.

Саговорник београдског „Блица“ испричао је да је његова главна улога у Исламској држави била наоружавање потенцијалних самоубица, али и осталих чланова ове терористичке организације. Набављао је прслуке с експлозивом за самоубице, посебне пушке које су користили у нападима, као и пиштоље и друго оружје. Осим тога, често је организовао и њихов превоз у мјеста гдје су требали извршити нападе.

„Седмица“ поуздано сазнаје да његова породица живи у Пећи гдје се доселила из села Метех код Плава.