пише магазин Entrepreneur

10 највећих пословних неуспјеха у прошлој години!

180

Док су неки неуспјеси само лекције које нам касније помажу да планирамо и одлучујемо паметније, неки су прави Титаник за своје осниваче. Листу од десет таквих прича направио је магазин Entrepreneur.

Неозбиљна шала са озбиљним последицама
На дан предсједничких избора у САД, Мат Хериген, оснивач и бивши ЦЕО компаније PacketSled је на Фејсбуку написао да ће набавити снајпер и убити Доналда Трампа. Његов пост врло брзо је одјекнуо, стигавши до Твитера и Редита. Овај предузетник, чија се фирма бавила безбједношћу на интернету, рекао је да је то написао док је био пијан и у намјери да се нашали. Међутим, његова шала није била смијешна агентима Тајне службе. Хениген је убрзо дао оставку на позицију извршног директора, а његово дјело тешко се може описати икако другачије до непромишљено и – глупо. Шала се одразила не само на њега, већ и на његову компанију и све оне који са њом имају било какве везе.

Промјена приступа која се обила о главу
Technorati је компанија која је постала позната по својим способностима праћења и рангирања блогова. Висок резултат значило је већу посјећеност и релевантност сајта о ком је ријеч и све је функционисало таман како треба, када је 2011. године Шани Хигинс преузела вођство над овом компанијом. Она је ријешила да драстично промијени приступ, тако што ће од њега направити платформу за рекламирање. У то време Technorati је био не само профитабилан, већ и процијењен као четрнеста највећа медијска компанија у САД. Међутим, у фебруару 2016. године, он је продат за само три милиона долара и то након улагања средстава у вриједности од 38 милиона. Шта се тачно десило још увијек је мистерија, али се сматра да је главни кривац за пропаст ове предузетничке приче њен последњи ЦЕО Шани Хигинс.

Бијесни испад на стручној конференцији
У веома непримјереном и псовкама обилатом нападу бијеса, Дејв Меклур, оснивач компаније 500 Startups је на једној конференцији у Лисабону у организацији Силицијумске долине направио праву пометњу. Шта је разлог за овај јавни испад? Па, Меклуров предсједнички кандидат изгубио је изборе, а сада вам је јасно да се ради о Хилари Клинтон. Иако је широм цијеле САД одјекнуло незадовољство због оваквог изборног резултата, на овој конференцији није се говорило о политичким темама, па је стога његов наступ био још шокантнији. Истина је да свако од нас, под утицајем тренутних емоција, може бурно реаговати на нешто што га се тиче, али ово дефинитивно није начин на који би један ЦЕО требало да се понаша, посебно ако има репутацију јавне личности која има утицаја на друге људе.

„Искрена” компанија која је у ствари лажов
Да је лаж увијек лоша и дугорочно неодржива стратегија на сопственом примјеру увјерили су се чувена америчка глумица Џесика Алба и њен пословни партнер Кристофер Гавиган. Наиме, они су основали компанију под називом The Honest Company, односно Искрена компанија, а потом су урадили баш супротно од онога што би једна компанија која се тако зове требало да уради: лагала је своје кориснике да њихови производи не садрже штетни састојак СЛС (натријум додецил сулфат). „Искрена” компанија је основана са идејом да одговорно производи козметичке и производе у области кућне хемије, суплемената и томе слично, а када је Wall Street Journal објавио податак о проблематичном састојку, њихово истраживачко новинарство назвали су „смећем од науке”. У ову компанију уложено је више од 200 милиона долара, а њена вриједност процјењивана је на 1.7 милијарди долара. Сада се, међутим, суочава са бројним тужбама и, по свему судећи, неславан крај јој је на видику.

Неуспјели преврат и његове последице
Бурне размирице подстакле су Брогана БамБрогана и још три човјека на извршним позицијама у компанији HyperLoop One да покушају да изврше преврат, а све се заправо завршило њиховим протјеривањем из исте. Они су, потом, тужили Шервина Пишевара, такође једног од оснивача, као и саму компанију, за повреду уговора, незаконито отпуштање, клевету, кронизам и непотизам, као и за пријетње смрћу. Све се завршило вансудским поравнањем. Шта се све овде заиста издешавало иза затворених врата, вјероватно никада нећемо сазнати.

Изврсно вођење фирме… у пропаст
Након прикупљања новчаних средстава у вриједности од 200 милиона долара, те прјоцене да вриједи 800 милиона, тадашњи ЦЕО компаније One Kings Lane одлучио је да напусти своју позицију и посвети се неком другом пројекту. На његово мјесто 2014. долази Динеш Лати, који је успио да одведе ову компанију право у суноврат. Један њен дио преузела је Bed Bath & Beyond компанија у јуну прошле године за нешто мање од 12 милиона долара.

Проблематични лидер склон насиљу и заташкавању
Гурбакш Чахал, оснивач и ЦЕО компаније Gravity4 изјаснио се као крив поводом оптужбе за наношење тјелесних повреда коју је подигла његова бивша дјевојка, а потом је покушао да искористи своје политичке везе како би се читава ствар заташкала. Потом је био приморан да напусти своју позицију извршног директора у компанији RadiumOne, а због оптужби за узнемиравање на радном мјесту и контратужбе од стране још једне своје бивше дјевојке, повучена му је раније изречена условна казна и осуђен је на једногодишњу казну затвора. Иначе, још увијек је на челу онога што је остало од Gravity4.

Још један доказ да је лаж неодржива стратегија
Магазин Блумберг је у августу и септембру прошле године опсежно писао о Џошу Тетрику, оснивачу и извршном директору компаније Hamptom Creek која се бави продајом хране. Повод за то била је сумња да је сам Тетрик куповао робу ове компаније у великим количинама како би повећао продајне бројке и тако привукао потенцијалне инвеститоре. Тетрик каже да је успио да сакупи 100 милиона долара за овај стартап вриједан 750 милиона, али већ је обиљежен као особа која не говори истину и сада је под федералном истрагом. Инвеститори су се, наравно, повукли, а судбина ове компаније је под знаком питања.

Добар производ се може упропастити лошим пословањем
Паркер Конрад је био ЦЕО компаније Зенефитс, која је постала успјешна захваљујући свом софтверу у области људских ресурса, а његова продајна филозофија заснивала се на агресији. То само по себи није проблематично; међутим, када се испоставило да продавци без одговарајућих и од стране закона прописаних лиценци врше продају здравственог осигурања малим бизнисима, ствари су се промијениле. Овај скандал натјерао је Конрада да одступи са своје позиције, а процијењени губитак ове компаније је 2.5 милијарде долара.

Револуционарна иновација која је у ствари шарена лажа
Елизабет Холмс, оснивач и ЦЕО Тераноса, понијела је 2015. године титулу најгорег предузетника. Међутим, ни протекла није била ништа боља. Наиме, Холмсова је важила са самопрокламованог иноватора у области анализе крви, а технологија коју је нудио Теранос обећавала је промијени начин на који се обављају лабораторијске анализе. Проблем је у томе што су резултати тих анализа били лажирани. Теранос, чија је вриједност својевремено процијењена на 9 милијарди долара, сада је напустио своје основно оружје – технологију за коју се испоставило да није оно за шта се представља – и тренутно се суочава са тужбама, како од стране оштећених странака, тако и од инвеститора. А није потребно бити видовит да би се закључило да се ова прича неће добро завршити.

Сви ови негативни примјери су одлична илустрација чињенице да лажи, обмане, некоректно понашање и све оно што је показало ових десет предузетника у протеклој години нису начин на који треба водити посао. Заснивати своје пословање на таквим вриједностима неминовно ће довести до лоших резултата и то је само питање времена. То је разлог зашто је важно учити на туђим грешкама, пошто су сопствене далеко скупље и болније.

Извор: МојаФирма