скидање прашине

КРВАВИ БАДЊАЦИ: Маргинализација најсветије црногорске битке!

6222

Пише: Донко Ракочевић

Ових дана навршава се 105 година од славне Мојковачке битке, најкрвавијег, најжешћег и најузвишенијег боја који је вођен на простору Црне Горе. Многи историчари сматрају да је ова битка, после Бородинске, најхуманија битка у историји човјечанства, зато што се једна недовољно наоружана војска,у изузетно тешким зимским условима, супротставила далеко надмоћнијем непријатељу, како би пружила помоћ братској војсци у невољи.

Био је то један од најсветијих примјера ратовања, гдје је побједа, против  вишеструко јачег непријатеља, извојевана високо-моралним хришћанским начелима. Међутим, ту значајну годишњицу црногорска држава годинама уопште није обиљежавала, што и не чуди с обзиром на антисрпски карактер доскорашњег режима.

ДИНАСТИЧКЕ СУЈЕТЕ

Маргинализација Мојковачке битке траје, на жалост, кроз читав вијек, са различитим мотивима. Владајућа династија Карађорђевић понашала се према краљу Николи као према пораженом ривалу, негирала је и у заборав потискивала све његове раније заслуге, па и оне из велике заједничке борбе у Првом свјетском рату. Међу њима највећу – заштиту одступнице Српске војске, јануара 1916. године, као услова каснијег ратног побједносног тријумфа и доласка на престо новостворене државе.

После Другог свејтског рата, комунисти су, из својих разлога, у потпуности у заборав гурнули ову величанствену епопеју, као и многе друге из Балканских ратова и Првог свјетског рата, да би тек 1965. године подигли Споменик јунацима Мојковачке битке и организовали окупљање преживјелих бораца.

Преживјели борци Мојковачке битке, 1965. године

Крајем 20. вијека, тачније 1994. године, у центру Мојковца, црногорска власт је поставила статуу војсковође Јанка Вукотића. У наредним годинама, када владајућа ДПС почиње борбу против заједничке државе, у црногорској јавности поново у заборав пада славна битка, да би прије четири године, поводом 100 година Битке, држава коначно приредила свечани програм у Мојковцу, а Мило Ђукановић одржао срамни говор препун лажи, фалсфиката и накарадних оцјена о мотивима и значају ове славне битке.

ИСТОРИЈСКЕ ЧИЊЕНИЦЕ

Порука главнокомандујућег Српске војске, команданту Црногорске санџачке војске, гласила је: „Ако задржите Швабе на Мојковцу 24 сата, одужили сте се српству. Ако не, све је пропало.“ Црногорска команда одмах је издала наређење „да се положаји на Тари имају бранити најодсудније и до последњег човјека“.

Од Мојковца до Матешева, шест сати је пјешачења. Црногорци су задржали Швабе чак 20 дана. У снијегу до појаса. Добрим дијелом, борбом прса у прса, опијени заносом Бадњег дана и Божића. Иако су на једног нашег војника, била три и по аустро-угарска, побиједили су наши, побиједило је срце, срце испуњено братском љубављу.

Мојковачка битка била је круна славне црногорске историје, што каже и народни пјесник Радован Бећировић: „Немојте се плашити јунаци ако буду крвави бадњаци, из ваше ће крви кроз времена синут зора Јужнијег Словена, а вјекови славне ваше жртве, никад неће бројити у мртве… Да на швапску силу кидишемо, и да прошлост нашу крунишемо!“